De bodyconditiescore wordt vaak gebruikt als belangrijke referentie voor de voerstrategie op een bedrijf. De waarde moet nauwkeurig worden gemeten op specifieke momenten in de lactatiecyclus. Nauwgezet geregistreerde bodyconditiescores maken een betere voerplanning mogelijk, wat bijdraagt aan de opbouw van gezonde vetreserves bij uw koeien. Dit bevordert de melkgift, een efficiënte vruchtbaarheid en een langere levensduur voor de koe.

BCS: Niks voor mij?

De DeLaval BCS maakt een einde aan het gokken en de onnauwkeurigheden van een handmatige beoordeling. De BCS-camera wordt op een selectiehek of op de DeLaval VMS geplaatst. Daar maakt hij een 3d-opname van de onderrug van uw koeien, elke keer als ze onder de camera doorlopen. Op basis daarvan wordt de bodyconditiescore van elke koe berekend en opgeslagen in het computerprogramma DelPro™ Farm Manager waarin u de grafieken van individuele dieren, groepen én de gehele veestapel kunt bekijken. Zo is duidelijk te vergelijken wat de toppers en wat de achterblijvers zijn. Er wordt antwoord gegeven op essentiële vragen voor de veehouder die met diergezondheid en efficiëntie bezig is, zoals: Geeft het dier teveel van zichzelf weg? Vervetten mijn dieren niet teveel aan het einde van de lactatie? Wanneer begin ik met insemineren?

Door de slimme lijst wordt u gewaarschuwd wanneer een dier wordt onder- of overvoerd. Het systeem waarschuwt in een vroeg stadium als de bodyconditiescore van een koe in vroege lactatie te snel afneemt, waardoor het risico bestaat dat zij niet tijdig drachtig wordt en minder melk zal produceren. Ook helpt het te voorkomen dat koeien in droogstand en bij afkalven te vet worden. Dit omdat het meer risico’s kan geven op problemen bij het afkalven en van stofwisselingsstoornissen zoals ketose in de nieuwe lactatie. De hoofdpunten:

  • Optimaliseren voerefficiëntie: welk dier heeft meer of minder nodig?
  • Verbeteren diergezondheid: sneller uit de negatieve energiebalans.
  • Verbeteren vruchtbaarheid: inseminatiegetal omlaag; betere dracht bij inseminatie als bodyconditie stijgt
  • Verhogen melkproductie: ketose voorkomen en kortere tussenkalftijd
  • Arbeidsefficiëntie: dagelijks automatisch scoren, zonder stress voor de dieren

Iets voor mij?

De filmpjes geven een goed beeld wat de mogelijkheden en voordelen van het systeem zijn. Voor de bewuste veehouder die meer rendement uit zijn dieren wil halen is het een onmisbare mangementtool. We hopen u binnenkort nog meer te kunnen laten zien. Mochten er vragen zijn of wilt u voorbeelden van het werken met de grafieken en lijsten, neem gerust contact op.