Bestaande melkrobots zijn uit te breiden met extra functionaliteit. Zo is het onder andere mogelijk om extra functies zoals een celgetalmeter (OCC) op te bouwen, maar ook kleine aanpassingen die de werking van de melkrobot ten goede komen: Bijvoorbeeld een magneet op het uitloophek, wat ervoor zorgt dat een koe de uitloopdeur niet opendrukt en zo vollediger gemolken wordt. Maar ook een filterset voor de afnamecilinders, zodat de cilinders beter schoon blijven en nagenoeg onderhoudsvrij worden.

Optie hoofspray

Bij klauwverzorging is reiniging belangrijk. Recent is de mogelijkheid ontwikkeld om de achterklauwen van de koeien schoon te spoelen in de robot. Zie hieronder een filmpje van de werking:

Na het aansluiten en melkslangen ondersteunen, worden de achterpoten 3 seconden lang schoon gespoeld met water. In het filmpje komen de koeien voor de eerste keer na inbouw door de robot, de dieren wennen er snel aan.

Het schoonspoelen van de achterpoten met de Hoof Spray is een goede aanvulling op het vijfstappenplan wat met de GD is ontwikkeld om mortellaro tegen te gaan. Klauwverzorging door eerst te reinigen en vervolgens door een voetbad, is een efficiënte methode om zoveel mogelijk voordeel te halen uit middelen én arbeid.

Behalve deze klauwspray is er ook de mogelijkheid om de kop (grijper en laser) schoon te spoelen bij het reinigen van het glas. Beelden hiervan zullen binnenkort online worden gezet. Beide opties zijn geschikt voor VMS’en vanaf model 2007.